En god VPN er det sterkeste leddet i kjettingen når det gjelder sikkerhet på nett

Bruk en god VPN

Med en god VPN kan ingen se hva du gjør på internett

HTTPS er vel og bra for å hindre andre fra å vite mye av det du gjør på Internett, men det dekker ikke alt. Fortsatt er det mange nettsteder som ikke støtter HTTPS. Og selv om nettsidene har sitt på stell, kan uvedkommende fortsatt se hvilke nettsider du besøker. Ofte er det ille nok.

Løsningen er å bruke en god VPN.

VPN står for Virtual Private Network, skjuler deg for mange av dem som ellers kan se alt du gjør på nett. For eksempel mobilselskapet ditt, internettleverandøren din, cafeen som tilbyr gratis WiFi, arbeidsgiveren din, eller folk med skumle hensikter.

I stedet for at du kobler deg direkte til nettsidene du vil besøke, f.eks. YouTube, Netflix og Facebook, vil du koble deg til serveren til VPN-en, og der stopper sporet. Alt spionene ser er at du er koblet til den serveren, men de kan ikke vite hvilke sider du besøker eller hva du gjør på de sidene.

Det er en bonus at mange VPN-selskaper lar deg velge mellom servere i ulike land. På den måten kan du få tilgang til innhold som ellers er geografisk begrenset. Det er mest verdifullt i udemokratiske land der myndighetene stenger, forfalsker eller overvåker ulike tjenester, men norske brukere kan ha mye glede av for eksempel å få tilgang til innholdet på amerikanske Netflix gjennom en server i USA.

Store forskjeller mellom VPN-leverandører

Hvilken VPN-leverandør du vil bruke avhenger av hva du ønsker å få til. Selskapene tilbyr VPN i ulike land med ulik lovgivning, de tilbyr ulike grader av beskyttelse, ulik kapasitet på linjene sine, ulik teknologi, og så videre.

Og du må selvsagt stole på selskapet du velger, for du må ta dem på ordet på mange ting. Det finnes flere VPN-leverandører som snur seg rundt og selger dataen dine i en eller annen form. Og hvis det var en av tingene du ville beskytte deg mot, er du ikke kommet noe lenger.

For brukere i Norge bør et av kriteriene dessuten være at leverandøren faktisk har server i Norge, slik at du kan bruke VPN-en uten å bli låst ute fra f.eks. NRK sitt innhold. Det er det ikke alle som har.

Jeg bruker nå VyprVPN, og er strålende fornøyd med dem.

De gir meg god hastighet, tilbyr mange servere, har ingen loggføring, og har god brukeropplevelse, som er de viktigste tingene jeg ser etter i en god VPN. De tilbyr en gratis prøveperiode, så du risikerer ikke mye ved å prøve dem ut.

Prøv VyprVPN her

Tidligere har jeg brukt Hide.me, som også har servere mange steder i Europa og USA. Jeg var godt fornøyd med dem, og det var ingen viktig grunn til at jeg skiftet vekk fra dem annet enn at jeg lot abonnementet mitt utløpe.

Dessuten har jeg prøvd NordVPN. De har lang fartstid, godt rykte, og et veldig stort nettverk med mer enn 1000 servere over hele Europa, Nord-Amerika, og store deler av Asia. Dessverre hadde jeg noen problemer med NordVPN som ga meg veldig langsom tilkobling, og jeg skiftet til Vypr før jeg fant ut hva som var galt. Men jeg har inntrykk av at ikke andre opplever det samme, og at problemet kan ha vært lokalt for meg.

Alle de tre tilbyr servere i Norge, USA og en rekke andre steder.