HTTPS gjør det umulig å overhøre kommunikasjonen din om man ikke har koden

Bruk HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere gjør det vanskeligere å overhøre deg

  • Tid: Mindre enn 3 minutter pr. nettleser
  • Kostnad: Gratis

På gode, gamle internett er det lett for andre å «overhøre» deg, særlig hvis de gjør en liten innsats.

Du kjenner sikkert igjen bokstavene HTTP som ofte står i begynnelsen av en nettadresse. Kommunikasjonen med en nettside som begynner på HTTP er omtrent like lett å avlytte som telefoner i gamle tegneserier. Det er bare å koble seg på linjen på et hvilket som helst sted mellom deg og nettsiden – og det er magne slike steder – så kan man få med seg alt som sies.

Så om du sender passord, kredittkortnummer eller annen sensitiv informasjon over en HTTP-linje, må du ikke bli overrasket om uvedkommende får tak i den informasjonen.

Mange nettsider tilbyr imidlertid HTTPS, som er en sikker versjon. All kommunikasjonen vil da bli kryptert, slik at den ikke vil gi noen mening for uvedkommende. De kan fortsatt se at du besøker f.eks. Google, men de kan ikke lenger se hva du søker. Det er det bare deg og Google som får vite.

Noen nettsider støtter bare HTTP og noen nettsider (som Google og Facebook) bruker automatisk HTTPS. Men det finnes også nettsider som tillater begge deler, uten at det er noen automatikk i det ene eller det andre.

Ettersom de aller fleste av oss vil foretrekke sikker kommunikasjon som standard, går det imidlertid an å installere en utvidelse i flere nettlesere (Chrome, Firefox, Opera og Android-enheter) som tvinger bruk av HTTPS på alle nettsteder der det er tilgjengelig.

Utvidelsen er utviklet av non-profit-organisasjonen Electronic Frontier Foundation, og kan lastes ned og installeres gratis fra deres nettsider.

Last ned og installere HTTPS Everywhere