Malware er virus og mye mer

Pass deg for malware

Virus har gått fra å være vandalisme til sofistikert «malware»

På 80- og 90-tallet forbandt man gjerne hacking og datavirus stort sett med ramp og vandaler. Og sporene etter dem var like diskret som grafitti på T-banen: Ikke bare høyst synlig, men også gjerne signert av gjerningspersonen som var sulten på anerkjennelse.

Men i dag er situasjonen en helt annen. Man snakker ikke bare om virus, men om såkalt malware – en mye mer omfattende gruppe uønskede programmer som i større grad handler om vinningskriminalitet enn om hærverk.

(Selve ordet er satt sammen av mal-, i betydningen dårlig, og -ware som i ordet software, eller programvare.)

Det finnes flere typer malware, og jeg kan ikke gå gjennom alle her. Men noen som er verdt å vite om:

Adware

Noen ganger brukes ordet «adware» om legitime programmer som finansierer utviklingen med annonser i stedet for vanlige salgsinntekter. I denne sammenhengen mener vi imidlertid malware-versjonen av adware.

Slike programmer installerer seg på maskinen din og viser deg uønsket reklame, gjerne i form av popup-vinduer, eller ved å erstatte annonsene på sidene du besøker med egne annonser.

Hvis maskinen din er infisert, er det likevel ikke sikkert du innser at problemet med alle annonsene du ser er på din egen maskin, og ikke bare et problem med internett.

Som oftest er adware irriterende, og det kan gå utover hastigheten på maskinen, men det er ikke spesielt farlig.

Spyware og keyloggers

Spyware er en type programmer som – som navnet sier – spionerer på deg. De «snilleste» versjonene samler bare informasjon om deg for å vise deg mer spissede annonser, og kan være kombinert med adware.

En langt skumlere versjon er keyloggers, som registrerer hvert eneste tastetrykk du gjør, og sender det tilbake til eieren sin. På den måten kan uvedkommende få tak i brukernavnene og passordene dine, samt veldig mye annen sensitiv informasjon.

Det finnes også andre typer spyware, som ser på ulike deler av maskinen din og sender informasjon om deg «hjem».

Bot

En bot – forkortelse for robot – er et lite program som plasseres på en maskin gjør at andre kan ta kontroll over hele eller deler av maskinen. Hackeren kontrollerer gjenre hundrevis eller tusenvis av slike bot-er, og kan bruke dem til å for eksempel å sende ut spam, angripe andre mål, eller simpelthen tråle internet på jakt etter flere maskiner som er lette å infisere og rekruttere til den voksende hæren av bots.

Siden det er best for eieren om hæren av bots er tilgjengelig hele tiden (og ikke blir borte når folk slår av maskinen og går fra jobb) er bots mest vanlige på enheter som alltid er koblet til internet, som webservere eller på apparater med nettilgang, som webkameraer, moderne termostater og TV-er.

Ransomware

En av de skumleste typene malware er såkalt ransomware, et virus som infiserer maskinen din og krypterer filene dine.

Hvis de som står bak vet hva de gjør, er det umulig for deg å få filene tilbake i lesbar stand uten deres hjelp. Deretter blir du avkrevd løsepenger for å få tilgang til filene tilbake.

De færreste som blir rammet av et slikt agrep ser noe annet valg enn å betale.

Så hvordan kan du beskytte deg mot malware?

  • Ikke åpne vedlegg du ikke forventer å få – selv om du kjenner avsenderen
  • Hold programvaren din oppdatert
  • Bruk et godt antimalware-program
  • Ta gode sikkerhetskopier