Hengelåser – En passordbehandler er som et nøkkelknippe

Bruk en passord­behandler

En passordbehandler er et nøkkelknippe for passordene dine

 • Tid: Mindre enn 30 minutter
 • Kostnad: 0 – 40,– pr. måned

Det mest effektive skrittet du kan ta for å sikre deg, er å sørge for at du har sterke og unike passord på hver viktige tjeneste.

Det går an å komme opp med systemer som hjelper deg opprette og huske unike passord til alle nettsider du bruker.

Men det er mye tryggere og bedre å bruke en skikkelig passordbehandler – et program for å hjelpe deg holde orden på passord, slik at det blir lett å bruke tryggere passord.

Noen bruker funksjonene som er bygget inn i nettleserene sine for dette. Disse er kronisk utrygge og mangler noen av de viktige funksjonene som hjelper deg opprette og bruke gode, sikre passord.

Jeg foretrekker selv å bruke Dashlane.

Dashlane er gratis for én maskin, og forholdsvis rimelig for et abonnement som synkroniserer passordene dine mellom flere enheter (for eksempel laptop, mobil og nettbrett). Dashlane har også en business-versjon, som kan hjelpe bedrifter å håndheve sikkerhetsrutiner. I mine øyne er det uten tvil verdt investeringen.

Det tar bare noen minutter å installere Dashlane på enhetene dine og eventuelt oppgradere til betalversjonen. Deretter lar du programmet bare gå i bakgrunnen.

Dashlane vil da spørre deg om det skal huske passordene du bruker når du logger deg på nettsider, eller om det skal generere et nytt, trygt passord når du registrerer deg på en nettside der du ikke har konto fra før.

I løpet av noen dager og uker vil du har lagt all den nødvendige informasjonen inn i Dashlane uten nevneverdig innsats.

 • Dashlane kan hjelpe deg ved å:
 • Opprette unike, trygge passord for hver tjeneste
 • Huske de passordene, samt viktige notater, kredittkortnummer og andre ting du vil holde trygt men lett tilgjengelig
 • La deg dele passord trygt med andre Dashlane-brukere (også uten å dele det faktiske passordet, men kun tillate tilgang)
 • Synkronisere passord og annen sikker informasjon mellom enheter (betalt)
 • Logge deg inn på nettsider automatisk (på desktop) eller halvautomatisk (på mobil)
 • Fortelle deg om hvert av passordene dine er trygge eller utrygge
 • Advare deg når et hacker-angrep har gjort noen av passordene dine utrygge
 • Automatisk endre utrygge passord
 • m.m.

Last ned Dashlane gratis her.

Bruk litt tid på innstillingene

Det kan være lurt å bruke noen minutter på gå gjennom innstillingene i Dashlane når du har brukt det en dag eller to, for å tilpasse det dine preferanser. For hvis ikke programmet virker slik du vil det skal virke, men for eksempel til stadighet foreslår å fylle ut skjemaer du ikke vil ha fylt ut, er det lett å slutte å bruke det.

En annen passordbehandler jeg tidligere har brukt, og likt, er 1Password for Mac. Men det er nå flere år og mange oppdateringer siden, og jeg kjenner ikke siste versjon.

Et annet veldig populært alternativ er LastPass. Det er billigere, og jeg har derfor testet det noen ganger, men jeg har ikke likt designen eller brukervennligheten, og har derfor gladelig betalt det lille ekstra for Dashlane.